Game of Thrones: Οδηγός μπλογκόσφαιρας

Σήμερα πέρασα μια Game of Thrones ημέρα. Διάβασα Game of Thrones, είδα Game of Thrones, αναρωτήθηκα για την πολιτική του Game of Thrones και σκοπεύω να φάω Game of Thrones. Η αλήθεια είναι πως από το 2004, χρονιά κατά την οποία ήρθα σε επαφή με τη saga του George R. R. Martin για πρώτη φορά, έχω περάσει πάμπολλες μέρες Game of Thrones. Και ομολογώ πως κάποιες από αυτές τις μέρες, ιδιαίτερα όσες σχετίστηκαν με την ανάγνωση των βιβλίων, υπήρξαν από τις ομορφότερες μέρες μου των τελευταίων χρόνων. Έφτασα στο σημείο κάποια στιγμή να σκέφτομαι τον κόσμο γύρω μου βάση του Game of Thrones.

Είμαι σίγουρος πως η προηγούμενη εκμυστήρευσή μου σας έκανε να σκεφτείτε πόσο θλιβερή είναι η ζωή μου. Σιγά το νέο. Άλλωστε 9 στις 10 εκμυστηρεύσεις που ακούμε, όταν δεν είμαστε ελαφριά μεθυσμένοι, μας φαίνονται θλιβερές. Εάν ο νους σας πήγε τώρα σε κάποιου είδους αντικοινωνικού nerd που θα ήθελε να ζει στον κόσμο του Westeros και να ντύνεται αναλόγως όπως συχνά πυκνά κάνουν οι φανατικοί του Star Wars – ίσως και να μη πέφτετε πολύ έξω. Όμως η ουσία του πράγματος βρίσκεται αλλού.

Η συγκεκριμένη σειρά βιβλίων του εν λόγω συγγραφέα με τους ανάγλυφους χαρακτήρες και τον ακραίο και κυνικό ρεαλισμό –παρότι διαδραματίζεται σε έναν φανταστικό κόσμο- περιγράφει, κατά την άποψη μου, με λεπτομερέστατο τρόπο –αν όχι στην εντέλεια, σίγουρα στην πιο καλή του προσέγγιση- το πορτραίτο των  πραγματικών ανθρώπινων σχέσεων. Μανία για σεξ, άσβεστη δίψα για εξουσία και μια βία πανταχού παρούσα –έμμεση και άμεση. Τα διδάγματά της, λοιπόν, πολλές φορές τα τελευταία χρόνια μου άνοιξαν τα μάτια για τον αιματηρό καθημερινό μας κόσμο.

Πέρα όμως από τους περίεργους τρόπους που έχω να αντιλαμβάνομαι το πραγματικό σύμπαν αποτέλεσε και full καύλα διασκέδαση. Έτσι, καθώς τέλειωσαν τόσο τα βιβλία όσο και η σειρά αλλά και κάτι νουβέλες από εδώ και από εκεί, έμεινα μπουκάλα.

Μόνη λύση, λοιπόν, φίλοι μου καμένοι: το διαδίκτυο. Εκεί που υπάρχει πάντα χώρος για κάτι ακόμα. Το Game of Thrones εμπεριέχει όλη τη σοφία του κόσμου, πράγμα αυταπόδεικτο, εάν αναλογιστεί κανείς την απειρία διαδικτυακών τόπων που έχουν ξεφυτρώσει και ασχολούνται με κάθε πτυχή του. Η ιντερνετική μου  περιπλάνηση με έχει βγάλει σε καλά, κακά μα και πανηλίθια σχετικά site, blog και forum.

Παρακάτω ακολουθεί ένα μικρό best of ανακαλύψεων.  Δουλειές ανθρώπων που είναι fans σαν και εμάς και κάνουν ότι κάνουν από προσωπική τρέλα (αν και όπως διαπίστωσα συχνά πυκνά, πάνε τόσο καλά που το κάνανε δουλειά…). Πάρτε φόρα, λοιπόν, και κάψτε τη ζωή σας στους βωμούς των Παλαιών Θεών του Βορρά. Και να θυμάστε: Τιμή και δόξα στους Lannister.

(ΠΡΟΣΟΧΗ! CAVEAT LECTOR! ΚΙΝΔΥΝΟΣ SPOILER!
Το πρώτο link εμπεριέχει κάποια ενώ το στο δεύτερο και στο τρίτο δεν υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος)

Για τους ιστοριοδίφες του πράγματος

Race for the Iron Throne: Πρόκειται για «ακαδημαϊκή» δουλειά.Μακροσκελή γραπτά καθώς και ραδιοφωνικές εκπομπές που αναλύουν τη μηχανική των εμφανών μα και υποδόριων πολύπλοκων πολιτικών δυναμικών του κόσμου των βιβλιών. Βαθιά ανάλυση, ενίοτε βαθύτερη ακόμα σκέψη και άπειροι συσχετισμοί με το δικό μας ιστορικό υπόβαθρο. Ανακαλύψτε γιατί χαρακτήρες όπως ο ευνούχος Βάρυς μπορούν να παραλληλιστούν με προσωπικότητες της περιόδου της Γαλλικής επαναστάτης. Γενικά, εάν είστε προετοιμασμένοι για πολύ διάβασμα, καείτε χωρίς έλεος. Εγώ πάνω από ένα “essay” την εβδομάδα δεν ακουμπάω.

ΥΓ: Προσοχή…όπως προείπα… μόνο αν έχετε διαβάσει όλα τα βιβλία. Αλλιώς θα με γαμοσταυρίσετε για τα spoiler.

Για τους γκουρμέδες του πράγματος

Inn at the  Crossroads: Επειδή πολλοί αναγνώστες/θεατές, εκτός από το να ακούσουν το soundtrack καμιά εκατοστή φορές στο repeat, χρειάζονται και πιο απτά μέσα για να πλησιάσουν το Westeros ιδού η λύση. Συνταγές από κάθε γωνιά του κόσμου. Και επειδή ίσως κωλώνετε (-ω) να δοκιμάσετε φαγητό με βάση το φίδι ή το σκυλί, μη τρομάξετε. Κατά κύριο λόγο οι συνταγές είναι αρκετά προσιτές –και σφύζουν φαντασίας από κάθε άποψη. Βέβαια και εδώ χρειάζεται προσοχή. Επειδή το blog δεν είναι υπερβολικά αναλυτικό στην παρασκευή των συνταγών και καθώς αυτές έχουν ένα μεσαιωνικό feeling συνήθως, χρειάζονται κάπως έμπειρα μαγειρικά χέρια. Αλλιώς θα καταλήξετε να μαγειρεύεται –σαν και του λόγου μου- κάτι τέτοιο και να έχει πραγματικά σκατά γεύση.

Για τους εραστές του σκίτσου…εε…του πράγματος ήθελα να πω

Marc Fishman: Εδώ δεν έχουμε ούτε blog, ούτε site. Έχουμε απλά τη συλλογή σκίτσων στο facebook–σχετικά με το 5ο βιβλίο της σειράς- του εν λόγω επαγγελματία illustrator. Υπάρχει και μια έκδοση του Dance of Dragons που συμπεριλαμβάνει σκίτσα του, όμως τον πούλο, είναι OUT OF STOCK από όσο είδα. Επειδή έχω κάψει άπειρες ώρες βλέποντας σκίτσα σχετικά τη saga του Martin, τα συγκεκριμένα είναι πραγματικά ΟΤΙ καλύτερο έχω βρει. Το γεγονός ότι είναι ασπρόμαυρο μολύβια, τα κάνει ακόμα πιο καυλωτικά. Και πραγματικά αποτυπώνουν το feeling –τουλάχιστον το συναίσθημα που αποκόμισα εγώ από τα βιβλία- καλύτερα ακόμα και από την τηλεοπτική σειρά.

Hear me Roar τώρα. Πάω για ύπνο να ονειρευτώ τη μάχη του Blackwater. Ξέρετε, τo προτελευταίο επεισόδιο της 2ης σεζόν που γίνεται της πουτάνας. Ε, στο βιβλίο ήταν καλύτερο… Τηλεορασάκηδες να στρωθείτε να τα διαβάσετε –άει στο διάολο.

Advertisements

9 thoughts on “Game of Thrones: Οδηγός μπλογκόσφαιρας

  1. Και που λες, για κάποιο λόγο τώρα νιώθω πολύ δεύτερος που πόσταρες πρώτος για λίγα δευτερόλεπτα. Λες και είχαμε διαγωνισμό.

  2. Οταν λέγαμε ότι όλη η σοφία αυτού του κόσμου βρίσκεται στο Game of thrones αυτό θέλαμε να πούμε πάνω κάτω, αλλά δεν ξέραμε πώς ακριβώς να το εκφράσουμε. Μπράβο Jorn που ήρθες και έβαλες τα πράγματα στη θέση του.

    Σε φαντάζομαι να διαβάζεις δοκίμια για τους Λάνιστερ ενώ τρως πάπια -που έχεις παραγγείλει από κινέζικο και έχεις ρίξει μερικά κεράσια από πάνω μόνος σου.

  3. Ευχαριστώ. Επίσης να ξέρεις οτί εγώ ξέρω να μαγειρεύω σαντίθεση με σένα που στη προσπάθειά σου να πιεις καφέ κατέστρεψες το πληκτρολόγιο σου -φαντάσου να προσπαθούσες να μαγειρέψεις. Επίσης, δε το λέω αυτή τη φορά, αλλά στην επόμενη λεπτή σου ειρωνία θα σου ευχηθώ να την τοποθετήσεις εκεί που δεν τη βλέπει ο ήλιος. Ευχαριστώ.

  4. Pingback: Παραγλωσσολογία: Εσύ μιλάς Dothraki; « Τα Νέα του Βελγίου

  5. Pingback: Έκτακτο ανακοινωθέν: H Arya Stark είναι αγόρι « Τα Νέα του Βελγίου

  6. Pingback: Έκτακτο Ανακοινωθέν: H Arya Stark είναι αγόρι « Τα Νέα του Βελγίου

  7. Pingback: Risk-άροντας στον Ηλεκτρονικό Μεσαίωνα « Τα Νέα του Βελγίου

  8. Pingback: Κάτι σαν το imdb αλλά για βιβλία; | Τα Νέα του Βελγίου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s