21. Fifty Shades of Sitcoms: Mork & Mindy

I' m gonna send him to outer space to find another race

I’ m gonna send him to outer space to find another race

Το επεισόδιο αποτελεί μέρος του αφιερώματος των ΝΤΒ στα Sitcoms*.

Mork & Mindy

Mork’s Seduction 1.05

Το επεισόδιο: Ο Mork (Robin Williams), περίεργος εξωγήινος από τον πλανήτη Ork, βρίσκεται στη γη με αποστολή να παρατηρήσει και να καταγράψει την συμπεριφορά αυτού του κατώτερου όντος, του (αμερικανού) ανθρώπου. Την πέμπτη ημέρα κατά τας γραφάς αποφασίζει πως θέλει να έχει φίλους (για να συλλέγει πληροφορίες). Η Mindy, που τον φιλοξενεί, φεύγει για ένα «shower», και δεν δέχεται τον Mork παρέα της, κι ας φορά την κατάλληλη πετσέτα και σκουφάκι μαλλιών. Το εν λόγω shower όμως δεν είναι ντουζ, αλλά το (βελγικής προελεύσεως) γυναικείο καταναλωτικό όργιο λίγο πριν τον γάμο, όπου μαζεύονται τα δώρα, τα σίδερα και τα άλλα χρήσιμα. Έτσι, ο Mork μένει ανυπεράσπιστος στο σπίτι και γνωρίζει την καυτή συμμαθήτρια της Mindy, την Susan. Ναι, την αδίσταχτη μαμά του Τσάντλερ από τα Φιλαράκια. Εκείνη θέλει να εκδικηθεί την συμμαθήτριά της για κάποια παλιά ερωτική ιστορία και αποφασίζει να τυλίξει τον Mork. «D’ you wanna pick me up?» του προτείνει και εκείνος με όλη την αθωότητα του εξωγήινου την σηκώνει στον αέρα. Ο Mork δεν καταλαβαίνει γρι από αποπλάνηση, αλλά δέχεται να την συναντήσει το σπίτι της. Το ραντεβού τον βρίσκει σε απολαυστικό ντελίριο και καταλήγει καταστρεπτικά. Στην αναφορά που στέλνει στο τέλος πίσω στον πλανήτη του ο εξωγήινός μας απορεί για αυτό το συνήθειο εραστών, συγγενών και καλεσμένων τοκ-σώου. Το φιλί. Έπειτα εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει στις ακατανόητα για εκείνον σημαντικές για το ανθρώπινο γένος τράπεζες:

«βάζεις μέσα τα λεφτά σου, εκείνα ζευγαρώνουν με άλλα λεφτά και γεννάνε λεφτά. Επίσης η τράπεζα σε δανείζει λεφτά για να αγοράσεις κότερο, αλλά όχι για φαγητό- μάλλον επειδή δύσκολα μπορεί να γίνει κατάσχεση στο φαγητό.»

Γιατί το επιλέξαμε: Γιατί αρεσκόμαστε στην παρερμηνεία. Για τις ατάκες περί τραπεζών και φυσικά για την μαμά του Τσάντλερ. Ο Mork είναι ένας εξωγήινος -υποτίθεται- που παρατηρεί τον αμερικάνικο τρόπο ζωής. Μα αν προσέξει κανείς το πώς παίζει ο Williams, θα παρατηρήσει όλα τα ρατσιστικά κλισέ που ακόμα και σήμερα εκφράζουν τον μέσο άνθρωπο. Η προφορά των αγγλικών του την μια στιγμή θυμίζει μαύρο, την άλλη ινδό, την παράλλη ιταλό ενώ ενδιάμεσα τραγουδάει σε ακατανόητα «εξωγήινα» μία σοβιετική μελωδία. Επομένως, παρερμηνεύοντας, θεωρούμε πως –δυστυχώς μόνο στην πρώτη σεζόν- σατιρίστηκε ευρηματικά ένας τρόπος ζωής. Αν ο Mork ήταν μαύρος ή μετανάστης, τα ίδια που παρατηρεί ως εξωγήινος θα κορόιδευε, αλλά θα ήταν αδύναμος. Ίσως και βαρετός. Ενώ έτσι όπως είναι γραμμένη η σειρά, δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις για τίποτε, αφού είναι εξωγήινος και μπορεί να κοροϊδεύει και να χλευάζει όποιον θέλει. Στυλ «τρελός είμαι ό,τι θέλω λέω». Κι όλα τα παίρνω σβάρνα. Τις δήθεν φίλες, τον καταναλωτισμό των Χριστουγέννων, τις φοβίες, τα κρυμμένα συναισθήματα, την μανία με τα UFO. Ο Williams σε τρελά κέφια, με αναρχική διάθεση και φυσικά ελάχιστη συμφωνία με το καταγεγραμμένο σενάριο. Ανάγκασε τους σεναριογράφους να αφήνουν κενές σελίδες για να λέει ό,τι του ρθει.

Λεπτομέρεια: H σειρά ανέδειξε τον Williams. Όμως η πολλή κόκα και η παρέα με τον John Belushi καθώς η σειρά έκανε επιτυχία έριξε κατακόρυφα την σατιρική έμπνευσή του. Έτσι, πολιτικά ορθός και δίχως ίχνος σαρκασμού, μόλις στην δεύτερη σεζόν ο Mork τα φτιάχνει την Mindy και πασχίζει να βρει μια δουλειά για να στήσει το σπιτικό τους.

Sitcom= Situation Comedy

—————————————————————————————————————

Καείτε μαζί μας: δείτε τα 50 πιο αστεία επεισόδια εδώ.

Advertisements

3 thoughts on “21. Fifty Shades of Sitcoms: Mork & Mindy

  1. Pingback: Πρότζεκτ: 50 Shades of Sitcoms | Τα Νέα του Βελγίου

  2. Του ποτε είναι η σειρά;

    Είχα πάντως την αίσθηση πως η κόκα θα έδινε boost έμπνευσης στον Williams παρά θα τον έκαιγε.

    • (και να το βρήκα το pass και ναμαι) του 1978 είναι η σειρά!
      καλά, ενδεχομένως και να έδωσε boost, απλώς δεν με βόλευε να το πω, ήθελα να εξηγείται λίγο η καΐλα της σειράς

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s