Κάτι σαν το imdb αλλά για βιβλία;

Κάναμε μια σύντομη ιντερνετική έρευνα και σας προτείνουμε πού να ψάξετε να βρείτε το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε και πού θα βρείτε υλικό και ανθρώπους σε online λογοτεχνικούς κόσμους.

Έχουμε γράψει αρκετές φορές για το imdb εξετάζοντας την χρησιμότητά του αλλά και εκφράζοντας τις διαφωνίες μας, εννοώντας συνήθως πόσο επιδραστικό μπορεί να είναι για την ποπ κουλτούρα ένα σάιτ που η wikipedia ονομάζει «social cataloging». Η φόρμα αυτή του imdb είναι συμβατή με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σχετική επιτυχία και από σάιτ μουσικής (Last.fm, Rate You Music κτλπ), αλλά για βιβλία; Μπορεί ένα τέτοιου τύπου σάιτ να είναι λειτουργικό στον χαώδη κόσμο της λογοτεχνίας;

Έπειτα από μια καλή έρευνα (μη φανταστείτε δηλαδή αλλά εντάξει, έψαξα αρκετά) βρήκα διάφορες τέτοιες απόπειρες που πληρούν τις προϋποθέσεις για να απαντήσουν στην ερώτηση αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο του imdb αλλά για βιβλία. Σε αυτά τα σάιτ λοιπόν μπορεί να κανείς να βρει:

  • Όλες τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεσαι για το βιβλίο που ψάχνει όπως περί τίνος περίπου πρόκειται, ποιος το έγραψε, πόσες σελίδες είναι, πότε γράφτηκε κτλπ.
  • Interactive δραστηριότητες όπως το να το βαθμολογήσει, να γράψει μια κριτική ή ίσως να το προσθέσει σε μια λίστα προς ανάγνωση ή να συζητήσει με άλλους χρήστες.
  • Διάφορες τσαχπινιές όπως το να βλέπει λίστες με βιβλία με σχετικό περιεχόμενο που σου προτείνει το ίδιο το σάιτ ή λίστες με συγκεκριμένη θεματολογία που έχουν συσταθεί από χρήστες.

Βρήκα καμιά δεκαριά, απ’ τα οποία ξεχώρισα τέσσερα. Πάμε να τα δούμε.

Goodreads

Θα μπορούσα να μην συνεχίσω παρακάτω στη λίστα και να μείνω απλώς εδώ καθώς το Goodreads είναι με διαφορά ό,τι καλύτερο. Έχει ό,τι έχει γραφτεί ποτέ (και ελληνικά βιβλία, τα οποία όμως είναι λίγο δύσκολο να τα εντοπίσεις) και έχει πάρα πολλά μέλη (πάνω από 10 εκατομμύρια) με αποτέλεσμα να είναι και πιο αξιόπιστο στις βαθμολογίες του και να έχει περισσότεροι ποικιλία στις λίστες και στις κριτικές του. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα κλασικό βιβλίο. Ο Υπέροχος Γκάτσμπι, λοιπόν, έχει βαθμολογία 3,78/5 από περισσότερους από 1 εκατ. χρήστες. θεωρητικά εμπιστεύεσαι 1 εκατ. ανθρώπους. Επίσης είναι ένας ζωντανός χώρος με μικρές λέσχες ανάγνωσης, με ψηφοφορίες, κουίζ και αλληλεπίδραση ανάμεσα σε χρήστες που γίνονται «φίλοι». Εν τω μεταξύ, στο σημείο που ζητάς ένα παρόμοιο βιβλίο με αυτό που διαβάζεις, οι άνθρωποι του Goodreads βρήκαν έναν ειδικό αλγόριθμο που θα φτιάχνει την τέλεια πρόταση, συνδυάζοντας αυτόματα το αναγνωστικό σου ιστορικό με το ιστορικό άλλων χρηστών που επίσης τους άρεσε το ίδιο βιβλίο. Ωστόσο μην περιμένετε ότι ξαφνικά θα βρείτε ό,τι θέλετε μέσω αυτής της μεθόδου, ειδικά σε άγνωστα βιβλία όλος αυτός ο κόπος μπορεί να είναι λίγο χαμένος. Το Goodreads αγοράστηκε πρόσφατα απ’ την Amazon.

Shelfari

Ωραίο στο μάτι, λογοτεχνικό. Και πολύ εύχρηστο. Βρίσκεις ένα βιβλίο και γρήγορα μαθαίνεις όσα θέλεις να μάθεις: δυο λόγια για την υπόθεση (ή και λιγότερα), τους βασικούς ήρωες, μια μικρή ανάλυση, κάποια λεξιλογικά στοιχεία, διάφορες βραβεύσεις και συμμετοχές σε γνωστές λογοτεχνικές λίστες. Ο Υπέροχος Γκάτσμπι συγκέντρωσε 4/5 από 55 χιλιάδες αναγνώστες. Προσοχή όμως, η βαθμολογία είναι στρογγυλοποιημένη, οπότε τα συμπεράσματα δεν μπορούν να είναι πολύ ξεκάθαρα. Οι προτάσεις του δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω πώς λειτουργούν, υποθέτω με έναν συνδυαστικό αλγόριθμο μέσω κάποιων βασικών χαρακτηριστικών, ωστόσο, περιέργως, σε κάποια βιβλία δεν υπήρχαν καθόλου προτάσεις, όποτε δεν ξέρω τι να πω. Υπάρχουν κοινότητες, ομάδες, μέλη και αναπτύσσονται σχέσεις ωστόσο με πείραξε ότι για να γίνω μέλος μπορούσα να το κάνω μόνο μέσω Amazon –η Amazon έχει αγοράσει και το Shelfari απ’ το 2007. Επίσης να ξέρετε ότι έχουν υπάρξει κατηγορίες ότι το Shelfari εκμεταλλεύεται τα προσωπικά δεδομένα σας, το λέω επειδή το διάβασα. Πάντως ότι υπάρχει μια βιομηχανία πίσω απ’ το βιβλίο στο ίντερνετ δεν είναι κανένα φοβερό νέο.

Library Thing

Το Library Thing είναι το παλιότερο της λίστας και απολαμβάνει την εκτίμηση αρκετού κόσμου στο ίντερνετ. Επίσης αρκετά μεγάλος χώρος (1,6 εκατ. χρήστες): τον Υπέροχο Γκάτσμπι τον έχουν ψηφίσει λίγο λιγότεροι από 40 χιλιάδες άνθρωποι με 3,92/5, δηλαδή αρκετοί για να μπορεί κανείς να βγάλει ένα ασφαλές συμπέρασμα. Θα βρείτε κι εδώ ομάδες και αρκετή αλληλεπίδραση ώστε να κάνετε λογοτεχνικές παρέες, υπάρχει γενικώς κινητικότητα και αν πάτε γυρεύοντας θα συναντήσετε διάφορους περίεργους τύπους που έχουν ως διαβασμένα γύρω στα 50 χιλιάδες βιβλία. Έτσι λένε τουλάχιστον, δεν είναι ανάγκη να ψαρώσουμε. Μ’ άρεσε ο τρόπος που χρησιμοποιεί τις προτάσεις για παρόμοια βιβλία, δίνοντας και την άποψη του σάιτ (όσα βιβλία τσέκαρα οι προτάσεις ήταν καλές και λογικές) αλλά και των χρηστών. Το περιβάλλον του βέβαια είναι βαρετούτσικο και λίγο αντιτουριστικό. Ένιωθα λίγο σαν το μάθημα της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο.

Bookish

Τελευταίο στη λίστα μας αλλά όχι καταϊδρωμένο, το Bookish είναι μακράν το πιο όμορφο και το πιο καλοφτιαγμένο απ’ όλα και πραγματικά χαίρεσαι να κυκλοφορείς εκεί μέσα. Αλλά ο Υπέροχος Γκάτσμπι που πήρε 4,5/5 βρήκε μόλις 191 ανθρώπους να τον ψηφίσουν. Οπότε τι να το κάνεις; Το δείγμα είναι ελάχιστο. Κατά τ’ άλλα οι προτάσεις του μαζί με κάθε βιβλίο είναι αυτοματοποιημένες αλλά σχετικά εύστοχες ενώ υπάρχουν και μερικές ακόμα πληροφορίες αλλά μόνο τα βασικά. Όμορφο δηλαδή, εξαιρετικό ντιζάιν σε κάθε του σελίδα και σε όλα του τα μενού αλλά όχι για πολύ απαιτητικούς χρήστες. Επίσης έχει ελλείψεις στα βιβλία, δεν θα βρείτε τα πάντα. Κάνεις κανονικά προφίλ όπως και στα υπόλοιπα για να μπορείς να ξέρεις τι σου γίνεται και να κρατάς το αρχείο σου ή να συμμετέχεις γράφοντας απόψεις αλλά δεν λειτουργεί ιδιαίτερα διαδραστικά όπως τα υπόλοιπα. Τέλος βρήκα μερικά καλά άρθρα απ’ τους ανθρώπους του Bookish στο αρχικό μενού που με έβαλαν στο κλίμα μπαίνοντας.

Συμπεράσματα:

  • Το Goodreads είναι η πρότασή μας, δεν το συζητάμε. Από κει και πέρα ό,τι βολεύει τον καθένα, ακόμα και μερικά που δεν συμπεριέλαβα στη λίστα μπορεί σε κάποιον να κάνει μια χαρά.
  • Κανένα απ’ τα παραπάνω δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως το imdb. Δηλαδή να ψάξεις ένα βιβλίο όπως ψάχνεις μια ταινία και να σχηματίσεις μια πρώτη εικόνα απ’ την βαθμολογία και του και μόνο. Μεγάλο ρόλο σ’ αυτό παίζουν οι προφανείς διαφορές ανάμεσα στη λογοτεχνία και το σινεμά αλλά και ότι η βαθμολογία για κάποιο μυστήριο λόγο είναι στα 5 και όχι στα 10, με αποτέλεσμα να νιώθεις ότι όλα τα βιβλία έχουν βαθμολογηθεί με περίπου 3,5-4.
  • Δεν ξέρω σε ένα φιλοσοφικό επίπεδο πόσο θεμιτό είναι να βαθμολογούμε την λογοτεχνία αλλά στη σημερινή εποχή όπου η υπερπληροφορία μας οδηγεί στο να την αναζητούμε σαν να βρισκόταν στα ράφια του σούπερ μάρκετ, τέτοια σάιτ μπορούν, νομίζω, να την βοηθήσουν να εξελιχθεί και να βοηθήσουν κι εμάς να την απολαύσουμε.
  • Να διαβάσετε τον Υπέροχο Γκάτσμπι, κάνει καλό. Μην δείτε την ταινία κατευθείαν, μην είστε τέτοιοι.

———————————————————————————————————————————————————

Διαβάστε επίσης:

Πού ψάχνουμε όταν δεν μας φτάνει να βλέπουμε ή να διαβάζουμε το Game of Thrones.

Advertisements

2 thoughts on “Κάτι σαν το imdb αλλά για βιβλία;

  1. Αυτό με τη βαθμολόγηση στα 5 και όχι στα 10, νομίζω, καταστρέφει πολλές από τις δυνατότητες αυτών των site. Πραγματικά θα ήταν τελείως διαφορετικά στα 10.

    Τώρα με τον Γκάτσμπι είναι σίγουρο πως θα μας πρήξεις τα συκωτάκια για κάποιον καιρό. Τέτοιος εμμονικός είσαι.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s